Navigacija
Vesti
O nama

Gredetin

Likovna kolonija 2006.

Forum
Preuzmite
Film
Odgovori
Linkovi

Foto galerija

Kontakt

Pretraga

Naši prijatelji

projektovanje, isporuka i montaža sistema za navodnjavanje voćarskih i povrtarskih kultura, izrada i montaža plastenika

L.A.B.B. group, Šid
nepovratna (jednokratna) plastična ambalaža
L.A.B.B. group, Šid
... preuzmite cenovnik ...

Dućan mali, Sremski Karlovci
posude za jagode
DUĆAN MALI
Sremski Karlovci
021 / 884-075
Prijava
Ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Potražite novu ovde.
Tržište jagoda postoji, potrebno unaprediti proizvodnju
U okviru obeležavanja Dana opštine Aleksinac, u nedelju je u Gredetinu održana manifestacija "Dani jagoda". Poljoprivredni proizvođači i svi prisutni gosti mogli su da vide izložene sorte jagoda, ali i da čuju predavanje i savete eminentnih stručnjaka iz ove grane poljoprivredne proizvodnje. Posle okruglog stola na kome se raspravljalo o trenutnom stanju u proizvodnji jagoda, stručni žiri je dodelio nagrade najuspešnijim poizvođačima ovog voća.

Najbolji izlagači jagoda stonih sorti sa strane su Božidar Marinković iz Gadžinog Hana i Miodrag Cvetković iz Taskovića, koji su podelili prvo mesto. Žiri je dodelio i dva druga mesta Miroljubu Prokiću iz Kovanluka i Kristijanu Pavloviću iz Žitkovca. Treći je Bratislav Milosavljević iz Ražnja. Kod izlagača sa strane u konkurenciji proizvođača industrijske jagode "zenge zengana" prvi je Novica Vasiljević iz Merdželata opština Svrljig, a drugi Bojan Obradović iz Radevca.

Kod domaćih izlagača u konkurenciji stonih sorti prvo mesto dele Slaviša Filipović i Slobodan Stevanović, drugi je Slaviša Jovanović, a treći su Srđan Filipović i Marko Janićijević. Kod domaćih proizvođača industrijske jagode "zenge zengana" žiri je najbolje ocenio proizvode Branislava Nikolića, drugi je Slobodan Stevanović, a treći je Dacan Janićević.

O izloženim jagodama za Radio Aleksinac je govorio predsednik žirija prof. dr Radisav Blagojević, koji je istakao da je zadovoljan ovogodišnjom ponudom i kvalitetom jagoda, ako se u obzir uzmu loši vremenski uslovi u poslednja dva meseca.

Blagojević je dodao da plasman ovog voća ni u jednom trenutku nije doveden u pitanje, jer postoji veliko tržište, koje je od nedavno prošireno i na Rusiju. Ipak, da bi se postigao željeni kvalitet i prinos od oko 30 tona, a sa novim hibridnim sortama to je moguće, neophodno je preduzeti određene mere. Pre svega se to odnosi na izbor kvalitetnog sadnog materijala, koji treba da bude sertifikovan, ili bar standardni.
IMG_6083.jpg
Takođe, jagodu treba adekvatno zaštiti od bolesti i saditi je pod folijom ili slamom. Paralelno sa proizvodnjom jagoda, ali i svog ostalog voća, trebalo razmišljati i o preradnim kapacitetima, tačnije hladnjačama, u kojima bi se skladištili plodovi dok se za njih ne obezbedi tržište.

Profesor Blagojević podseća da je jagoda jedna od najrentabilnijih poljoprivrednih kultura, posebno u oblasti voćarstva.

Autor admin 11.06.2012. 09:00Štampaj
Iz galerije...
FRUITS & BERRIES

FRUITS & BERRIES
NOVO !

Unapređenje proizvodnje jagoda u Nišavskom okrugu
(.pdf, 6.62 MB)
Powered by 037info.net | Hosting by Hosting-Srbija | © 2007-2016

1803618 poseta